
- Review -
O luăm de la capăt...
    Credeați că ai scăpat de ei? Nici vorbă! Simșii s-au întors, iar de data asta sunt puși pe fapte mari! După ce primul Sims a făcut furori în rândul gamerilor de pretutindeni, devenind unul din cele mai bine vândute jocuri din istorie (iar apoi unul din jocurile cu cele mai multe add-on-uri lansate vreodată), iată că cei de la Maxis și EA Games s-au pus din nou pe treabă și au lansat pe piață mult așteptata continuare, intitulată cât se poate de simplu Sims 2.
Grow your Sim!
    Primul aspect care m-a surprins plăcut a fost un joculeț simpatic, programat să se desfășoare în același timp cu instalarea (care, apropo, durează ceva timp, din moment ce Sims II se lăfăie pe nici mai mult nici mai puțin de 4 CD-uri) și denumit foarte sugestiv Grow your Sim!. Joculețul cu pricina este o combinație între un joc de memorie și trivia cu timp limitat, care mai mult ca sigur că vă va prinde imediat. La final, performanța voastră va fi evaluată sub forma unui baby-sim care, asemeni lui Făt-Frumos, crește într-o secundă cât alții într-un an, putând atinge stadiile de puști, adolescent, adult și onorabil familist.
In the neighborhood
    Sims II oferă trei cartiere, fiecare având o poveste proprie. Pleasantview se aseamănă destul de mult cu cartierul clasic din primul Sims, iar printre locuitorii de aici se numără și binecunoscutele familii Goth și Pleasant. Strangetown este locul de întâlnire al ciudaților de toate tipurile, unde tehnicienii extratereștri vin să-și petreacă vacanța, iar experimentele medicale mai puțin obișnuite sunt la ordinea zilei. În fine, în Veronaville toate evenimentele se desfășoară pe fondul unui conflict vechi de câteva generații între familiile Capp și Monty, în timp ce Romeo și Juliet, fiecare aparținând unuia din cele două clanuri, nu țin cont de nimic și trăiesc o romantică poveste de dragoste...
Oof, viața mea...
    Dacă în primul Sims, în care personajele își păstrau vârsta pe timp indefinit, în Sims II lucrurile stau cu totul altfel. Un personaj se naște, crește, se căsătorește și, în cele din urmă, moare. (Aici trebuie să fac o paranteză și să spun că sus-amintitul eveniment este pus în scenă cu ajutorul câtorva efecte inspirate, iar domnul Grim Reper își face și el apariția).
    Pe lângă nevoile de bază, fiecare sim are propriile aspirații și temeri. Îndeplinirea unei aspirații aduce personajului respectiv un anumit număr de puncte, care pot fi investite în cele mai năstrușnice itemuri: copaci care fac bani, biberoane care transformă orice bebeluș într-un Einstein juvenil, elixire pentru tinerețe veșnică și așa mai departe.
Joaca de-a Dumnezeu
    Unul din punctele forte ale jocului îl reprezintă, fără discuție, secțiunea Create Family. Opțiunile puse la dispoziția jucătorului sunt extrem de variate; practic, orice aspect al personajelor create este aproape în totalitate customizabil. Puteți selecta forma și trăsăturile feței, culoarea părului și a ochilor, câte un outfit pentru fiecare ocazie (Daily, Formal, Swimwear, Nightwear și Sportswear), precum și diverse accesorii (șepci, măști sau ochelari).
    Personalitatea unui sim poate fi aleasă în funcție de semnul zodiacal și poate fi modificată în funcție de preferințe, iar domeniul aspirațiilor este în mod obligatoriu ales de jucător. Ca un detaliu simpatic, un sim în lucru nu stă niciodată nemișcat mai mult de câteva secunde; se mișcă, zâmbește, se minunează zgomotos de fiecare schimbare pe care o faci și face fel de fel de giumbușlucuri.
RealitySim
    În Sims II aveți un control total asupra personajelor. Noua cameră implementată în joc face posibilă vizualizarea acțiunii din aproape orice unghi, iar opțiunea de zoom permite atât o vedere clasică (de sus), cât și una asemănătoare cu o perspectivă 3rd person. Comportamentul simșilor mult mai natural ca în primul Sims; acțiunile sunt realist redate, iar conversațiile dau impresia de verosimil, chiar dacă limba folosită este una cel puțin ciudată.
    Starea de spirit a personajelor e redată prin intermediul unor animații extrem de sugestive. Un sim care nu a mai văzut apă și săpun de ceva timp va lăsa în urmă o dâră verde și urât mirositoare, iar un sim nemulțumit dintr-un motiv sau altul va face tot posibilul să vă atragă atenția, iar dacă e ignorat în continuare va sfârși prin a izbucni în plâns.
...Și celelalte
    Din punct de vedere grafic, Sims II stă cât se poate de bine. Personajele și obiectele sunt redate până la cele mai mici detalii, iar animațiile sunt migălos realizate. Pe de altă parte, texturile de exterior (iarba, nisipul și așa mai departe) sunt destul de simpliste și au tendința să devină monotone. Nici la partea de sunet jocul nu stă rău. Muzica se încadrează perfect în atmosfera optimistă a jocului, fiind, după caz, mai săltăreață sau mai liniștită, iar vocile personajelor sunt inspirat alese.
În concluzie...
    Dar, până la urmă, care e treaba cu jocul ăsta? Ei bine, Sims II e un joc de o complexitate remarcabilă, care aduce o serie de îmbunătățit notabile din toate punctele de vedere, începând cu aspectele de grafică și sunet și terminând cu partea de gameplay. Concluzia e clară: jucați-l! Merită!
NOTE
  Grafică: 9
  Sunet: 10
  Story: 9
  Dificultate: 10
  Feeling: 9.5
    Notă finală: 9.0
by Buttoyash
|